Hoe maak je een thermosfles schoon?

Hoe maak je een thermosfles schoon?

Een thermosfles is een onmisbaar item voor iedereen die graag warme of koude dranken meeneemt onderweg. Maar hoe zorg je ervoor dat je thermosfles schoon blijft en goed werkt? In dit blogartikel geven we je tips om je thermosfles grondig en veilig schoon te maken.

Waarom is het belangrijk om je thermosfles schoon te maken?

Een thermosfles is gemaakt van een dubbelwandig isolatiemateriaal dat ervoor zorgt dat de inhoud warm of koud blijft. Dit materiaal kan echter gevoelig zijn voor bacteriën en schimmels. Als je je thermosfles niet regelmatig schoonmaakt, kunnen deze zich gaan ophopen en kunnen er nare geurtjes en smaken ontstaan. Ook kan het voorkomen dat er aanslag of kalkaanslag ontstaat in je thermosfles. Dit kan het isolatievermogen verminderen en ervoor zorgen dat de inhoud minder lang warm of koud blijft. Daarom is het belangrijk om je thermosfles regelmatig schoon te maken, zeker als je hem vaak gebruikt.

Hoe vaak moet je je thermosfles schoonmaken?

De frequentie waarmee je je thermosfles schoonmaakt, hangt af van hoe vaak je hem gebruikt en wat je er in bewaart. Als je je thermosfles elke dag gebruikt, is het aan te raden om hem minstens één keer per week schoon te maken. Als je hem minder vaak gebruikt, is één keer per twee weken voldoende. Als je je thermosfles gebruikt voor het bewaren van melkproducten, zoals koffie of thee, is het aan te raden om hem vaker schoon te maken, bijvoorbeeld twee keer per week.

Verschillende manieren om je thermosfles schoon te maken

Er zijn verschillende manieren om je thermosfles schoon te maken. Hieronder geven we je een aantal tips:

Standaard schoonmaak

De meest eenvoudige manier om je thermosfles schoon te maken, is door hem met heet water en zeep af te wassen. Vul de fles met heet water en een beetje zeep. Sluit de fles en schud hem goed door elkaar. Spoel de fles vervolgens goed af met heet water, zodat je voorkomt dat er een zeep smaak blijft hangen in de fles.

Dit is een effectieve methode voor als je thermosfles niet te vies is en je snel even de fles reinigen wil voor gebruik. 

Schoonmaak met baking soda

Baking soda is een natuurlijk schoonmaakmiddel dat goed werkt om aanslag en kalkaanslag te verwijderen. Vul de fles met warm water en voeg een eetlepel baking soda toe. Sluit de fles en schud hem goed door elkaar. Laat het mengsel een nacht staan. De volgende dag spoel je de fles goed af met heet water. Zorg dat je dit goed doet, zodat de fles geen nare smaak krijgt. 

Schoonmaak met azijn

Azijn is ook een effectief middel om aanslag en kalkaanslag te verwijderen. Vul de fles met azijn en laat het een nacht staan. De volgende dag spoel je de fles goed af met heet water.

Schoonmaak met een flessenborstel

Als er hardnekkige aanslag of kalkaanslag in je thermosfles zit, kun je een flessenborstel gebruiken om deze te verwijderen. Vul de fles met heet water en voeg een beetje zeep of azijn toe. Sluit de fles en schud hem goed door elkaar. Gebruik vervolgens de flessenborstel om de binnenkant van de fles schoon te borstelen. Spoel de fles vervolgens goed af met heet water.

Schoonmaak in de vaatwasser

De meeste thermosflessen zijn vaatwasserbestendig. Controleer echter altijd de gebruiksaanwijzing van je thermosfles om zeker te zijn. Een plek waar je dit vaak ook kan vinden is op de onderkant van de fles. Bijvoorbeeld bij de thermosflessen van Stanley PMI. Als je je thermosfles in de vaatwasser wilt schoonmaken, zorg er dan voor dat je hem in het bovenste rek plaatst. Zet de thermosfles niet in het onderste rek, omdat de vaatwasserborstels de binnenkant van de fles kunnen beschadigen. Past jouw thermosfles niet in het bovenste rek? Dan raden we aan om deze te wassen volgens één van de andere methodes.

Extra tips voor het schoonmaken van je thermosfles

  • Laat de thermosfles na het schoonmaken altijd goed drogen.
  • Bewaar de thermosfles zonder dop om schimmelvorming te voorkomen.
  • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, zoals chloor of bleekmiddel. Deze middelen kunnen de binnenkant van de fles beschadigen.

Door je thermosfles regelmatig schoon te maken, zorg je ervoor dat hij schoon blijft, goed werkt en lang meegaat.


Let op, opmerkingen worden eerst gecontroleerd door het beheer van Thermoz. Zo houden we de website netjes.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.