Helaas zijn veel mensen er niet van bewust, maar heel veel van onze dagelijkse producten zijn eigenlijk hartstikke ongezond. Denk aan bakjes, broodtrommels en ook waterflessen. Dat komt doordat in plastic artikelen in de meeste gevallen BPA of BPS zit verwerkt. Kies daarom voor BPA-vrije producten, te beginnen met een BPA-vrije waterfles.
Wat is BPA en waarom is het ongezond?
BPA staat voor Bisfenol A, een chemische stof die wordt gebruikt bij de productie van kunststof. Denk hierbij aan polycarbonaat, plastic en epoxyhars. Deze kunststoffen worden veel gebruikt in dagelijkse gebruiksartikelen zoals speelgoed en plastic flesjes en bakjes. BPA wordt wel degelijk overgedragen in het voedsel wat in plastic flesjes en bakjes zit. Gelukkig zijn er in Europa regels voor het BPA gebruik. Zo mag het niet worden gebruikt voor babyflesjes en producten die geconsumeerd worden door kinderen jonger dan 3 jaar.
Gelukkig kent Europa regels om BPA gebruik in gebruiksartikelen te verminderen. Toch is de overdracht van BPA in ons voedsel onvermijdelijk.
Bisfenol A wordt met vele kwalen in verband gebracht. Het zou schadelijk zijn voor de nieren, de lever en slecht zijn voor de vruchtbaarheid. Andere mogelijke gevolgen van teveel inname van BPA: Hormoonstoornissen, obesitas, diabetes en prostaatkanker. Hoewel er onderzoeken lopen en er wel degelijk verbanden worden gevonden tussen BPA en allerlei kwalen, is de schadelijkheid van Bisfenol A nooit vastgesteld.
Wij raden dan ook aan om eigen onderzoek te doen en conclusies hieruit te trekken.
BPS, de vervanger van BPA
Door het verbod of het terugdringen van BPA in veel producten vanwege de gezondheidsproblemen die er geconstateerd werden, moest er een vervangende stof komen. Bisfenol S, ook wel BPS.
Uit onderzoek blijkt dat deze stof net zo gevaarlijk is BPA. Zebravissen vertonen veel overeenkomsten met mensen. Vervangers van BPA werden op deze vissen getest. Net als bij BPA veroorzaakte BPS bij de zebravissen een afwijking, een hormoonstoornis.
''Val niet voor BPA-vrije producten - Het zou BPA en BPS vrij moeten zijn'' - Robin van Stanleyshop
Hoe vermijd je contact met BPA en BPS?
Tijdens het dagelijks leven komen we ontzettend veel in aanraking met BPA en BPS. Van het flesje cola wat je bij de Albert Heijn koopt tot het lunchtrommeltje van je zoon of dochter. Over het algemeen is een leven zonder BPA en BPS bijna onmogelijk. Wat je wel kan doen is aanraking met deze nare stoffen zoveel mogelijk voorkomen.
Door dagelijkse gebruiksartikelen die te vervangen zijn ook daadwerkelijk te vervangen voor BPA en BPS vrije artikelen, kun je een hoop betekenen voor je eigen gezondheid. Denk aan flesjes water. Kies voor een BPA-vrije fles van RVS, dat bespaart dagelijks een hoop inname. Daarbij laten deze vaak ook geen smaak achter in het water, wat drinken een stuk aangenamer maakt.
De waterflessen van Stanley PMI bijvoorbeeld. Die zijn lekvrij, BPA & BPS vrij, hebben levenslang garantie en zijn super handig voor onderweg.